CALL US: +44 (0)1481 263860

Products       Projects       News      Contact

BENMORE FERNERY

 

VICTORIAN FERNERY, BENMORE BOTANIC GARDENS

Steeped in history and surrounded by dramatic scenery, Benmore Botanic Garden lies in a magnificent mountainside setting on the Cowal Peninsula.

 

After an 18 month restoration project undertaken by Climate Controls Ltd & Deforche Construct NV the Victorian fernery re-opened on 8th September 2009. The restoration included complete replacement of the steel structure, glazing system, ventilation and glass. It is unique because of its scale (140m2) and is now a Grade B listed building of great architectural and botanical value. Built into a hillside ranges from single storey to three levels with a vaulted entrance, grotto and pool.

 

The Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland has deemed it “extremely rare and unique in its design”.

 

Ian Lawrie, RBGE's Head of. Facilities Management said "Climate Controls Ltd were able to provide a solution that has been met with the admiration of all who have seen the completed structure."

 

CLIENT

RBG Edinburgh

http://www.rbge.org.uk/the-gardens/benmore/garden-features/victorian-fernery

 

ARCHITECT

MAST Architects

 

LINKS

http://www.buildingconservation.com/articles/benmore-fernery/benmore-fernery.htm

Victorian Fernery, Benmore Botanic Gardens, exterior
Victorian Fernery, Benmore Botanic Gardens, interior
Victorian Fernery, Benmore Botanic Gardens, exterior
Victorian Fernery, Benmore Botanic Gardens, interior
Victorian Fernery, Benmore Botanic Gardens, exterior
Victorian Fernery, Benmore Botanic Gardens, interior